Lasintekijöiden kylä – tarinoita Nuutajärveltä

Kirjailija: Marja-Leena Salo

Kustantaja: Muotohuone Oy

Sivumäärä: 208

35,00 

Kuuma kylä lasiuunin hehkussa

Oranssina leiskuva, yli 1000-asteinen lasimassa tottelee vain taitavaa tekijää. Entä mitä hämärässä ja meluisassa lasitehtaassa tekevät vielä lapsuuttaan elävät nuoret pojat? Naisille eivät lasinpuhaltajat puhalluspilliä luovuta kuin pakon edessä.

Varastossa

Lasintekijöiden kylä vie lukijansa Nuutajärvelle, Suomen vanhimpaan lasikylään, jossa on puhallettu lasia vuodesta 1793. Näkökulma on arjessa, työssä, kotona ja vapaa-ajassa, joita valotetaan pienoiselämäkertojen ja yksittäisten tarinoiden avulla. Aikalaiset kertovat mustasukkaisuusdraamasta, joka vei näön tekijältä, lasinpuhaltajasuvuista, joita kylään muutti Keski-Euroopasta, Fanny Tusulasta, joka selvisi vankileiriltä vuoden 1918 kriisissä. Kirjassa kerrotaan myös Suomen lasitaiteen kärkinimien, kuten Kaj Franckin, Gunnel Nymanin ja Oiva Toikan arkiminästä lasikyläläisten silmin. Sivuilla on tallessa ainutkertaisia muistoja etenkin 1950–60-luvuilta sekä henkilökuvia lasitehtaan perustamisen alkuajoilta.

Nykyinen Nuutajärvi on lasintekijöiden ja taidekäsityöläisten kylä Pirkanmaalla, Urjalan kunnassa. Työtä tehdään historiallisissa rakennuksissa, jotka ovat alkuperäisissä käyttötarkoituksissaan.

Paino 0,5 kg
Mitat 190 × 230 × 25 cm