Universumin orvot

Kirjailija: Marja Baumgartner

Sivumäärä: 236

ISBN: 978-952-7349-06-9

27,00 

Universumin orvot on kirja, joka ei jätä kylmäksi. Ajankohtainen teos johdattelee suomalaisen lukijan seuduille, joista muistikuvat ovat kouluaikaisia tietoja Kaksoisvirtain maasta, jossa aikoinaan kukoistivat ikivanhat Sumerin, Assyrian ja Babylonian kulttuurit. Myöhemmät tiedot perustuvat tiedotusvälineiden tarjoamiin uutisiin Irakissa hirmuhallitsija Saddam Husseinin aikana käydyistä verisistä sodista ja viimeksi Isisin äärimmäisistä julmuuksista. Olohuoneisiin on heijastettu kuvia raunioituneista kaupungeista, räjäytetyistä historiallisista muistomerkeistä ja valtavista pakolaisleireistä.

Varastossa

Nykyisin Sveitsissä asuvan Marja Baumgartnerin kirja Universumin orvot ei tyydy sivusta katselemiseen. Se antaa äänen Kurdistanin ihmisille, erityisesti jesideille. Erityisen riipaisevaa luettavaa ovat Isisin vankeina olleiden tyttöjen kertomukset kohtaamistaan epäinhimillisistä julmuuksista. 11‒12-vuotiaat tytöt, jopa nuoremmat, annettiin leluiksi Isis-sotilaille, jotka kyllästyttyään myivät tytön eteenpäin seuraavalle julmurille. Kirjoittamaton laki oli, että jokainen jesidityttö, joka on neitsyt, annetaan kahdelletoista miehelle, kertoi eräs rääkkäyksen kokeneista. Kannattaa vielä muistaa, että kirjan kertomukset ovat selviytymistarinoita. Monet menehtyivät.
Baumgartnerin kirja ei ole yksinomaan kärsimyshistoriaa, vaan avaa myös yllättäviä ikkunoita kurdien ja jesidien maailmaan. Rauniokaupunkien rinnalle piirtyy luonnonkaunis Kurdistan, jossa on merkkejä uudesta paremmasta huomisesta.
Kirjoittajan tyyli on ihailtavaa. Hän antaa haastateltavansa puhua itse ilman turhia paisutteluja. Baumgartnerin luontainen vaatimattomuus ilmenee myös silloin, kun hän kertoo vierailuistaan sheikkien ja prinssien palatseissa. Myös hänen oma pitkäaikainen työnsä jesidityttöjen ja -orpojen hyväksi pilkahtaa vain sivulauseissa. Enemmänkin huomiota tämä arvokas työ olisi voinut saada. Onhan tämä kirjakin yksi osa tukityötä, sillä kirjasta tulevalla tuotolla tuetaan Isisin leireillä olleiden tyttöjen kuntoutusta.

Paino 0,300 kg
Mitat 17,6 × 25,0 × 1,2 cm