Sairaslinja-autonkuljettaja sotatiellä

Kirjailija: Jaana Laamanen

Sivumäärä: 176

28,90 

Jaana Laamasen kahdeksannessa tietokirjassa Erkki Malmi, jatkosodan sairasautokuljettaja, tekee tiliä sotakokemuksista, sodan julmuudesta ja kuoleman kasvoista sodassa.

Varastossa

Sairaslinja-autoksi muutettu vanha linja-auto on matkalla kenttäsairaalasta kohti sotasairaalaa. Matka on pitkä ja tie huonossa kunnossa. Kyydissä oli arvokas lasti: parikymmentä vaikeasti haavoittunutta sotilasta. Ratin takana on alahärmäläinen Erkki Malmi 19. Sairasautokomppaniasta. Tämä kylmähermoinen nuorimies on kutsumustehtävässään niin automiehenä kuin auttajanakin. Hän kuljetti jatkosodan aikana potilaita, sotilaita, sotaherroja ja rintamakiertueiden kuuluisia taiteilijoita.

Välillä Erkki pysäyttää auton. Hän ryhtyy lääkintämieheksi ja tarjoaa halukkaille vettä kenttäpullosta. Joku tarvitsee lisää sidettä, joku lohduttajaa, joku oksennuspussia. Hoitajaa siellä olisi tarvittu, mutta heitä ei riittänyt kaikkien sairaslinja-autojen matkaan. Henkisesti vammautuneet oli pitänyt sitoa penkkiin kiinni itsetuhoisuuden takia. Erkin on luotettava itseensä ja siihen, että auton moottori ja renkaat kestävät, ja siihen, että viholliskoneiden lentäjät kunnioittavat autoon maalattuja Punaisia Ristejä.

FT Jaana Laamanen on muistitiedosta kiinnostunut tutkija. Tämä kirja on maitolaiturimaisteriksikin kutsutun kansantieteilijän kahdeksas tietokirja.

Paino 1 kg
Mitat 16 × 22 × 2,5 cm