Riiheltä vaikuttajaksi – Juhani Rinnan elämä 1928–2017

Kirjailija: Ossi Viita

Sivumäärä: 320

ISBN: 978-952-94-2687-4

32,50 

Laihialaisesta maanviljelysneuvos Juhani Rinnasta on julkaistu 319 sivuinen elämäkerta Riiheltä vaikuttajaksi – Juhani Rinnan elämä 1928–2017. Rinnalla oli kaksi työuraa. Toinen oli maatalon isännyys Laihian Naskalissa ja toisen työuran muodostivat lukuisat hallitus- ja luottamustehtävät. Juhani Rinta toimi sanomalehti Ilkan hallituksen puheenjohtajana vuosina 1964–1994 ja Valion hallituksen maanviljelijäjäsenenä 1979–1990. Näiden lisäksi hänellä oli lukuisia muita valtakunnallisia, maakunnallisia ja paikallisia luottamustoimia.

Varasto loppu

Juhani Rinnan vanhemmat Fanni ja Eemeli Rinta olivat näyttäneet pojalleen mallia lukuisilla yhteiskunnallisilla luottamustoimillaan, mutta Juhani Rinnan laaja-alaiset, merkittävät ja valtakunnan tasolle ulottuneet hallintotehtävät vaativat muutakin kuin kodinperintöä. Hänellä riitti kykyä ja taitoa hoitaa vaativia tehtäviä kansakoulupohjalta. Juhani Rinnan yliopistona oli laaja lukeneisuus ja ehtymätön halu oppia uutta. Siinä hän kirjaimellisesti toteutti Santeri Alkion jo 1800-luvun lopulla esittämää ajatusta itsekasvatuksesta.
Valion vuosina Juhani Rinta asui Helsingissä suurimman osan viikosta. Viikonloppuisin tie vei satoja kertoja eri puolille Suomea meijereiden ja maidontuottajien tilaisuuksiin. Juhani Rinta oli yksi Valion murroskauden tärkeimmistä hallintomiehistä. Meijerikentän rationalisointitoimet saatiin käyntiin Rinnan vuonna 1986 pitämän rakennepuheen viitoittamana.
Sanomalehti Ilkan historiassa Juhani Rinta on kaikkien aikojen merkittävin hallituksen puheenjohtaja, joka joutui ensimmäisen vuosikymmenen taiteilemaan lehden talousvaikeuksien kanssa, mutta myöhemmin hän sai olla rakentamassa Ilkan menestystarinaa.
Rakkaan vaimonsa Eevan kanssa Juhani kasvatti viisilapsisen perheen. Elämä koetteli heitä kovalla kädellä, kun he joutuivat saattelemaan haudan lepoon lapsistaan kolme aivan liian aikaisin. Eläkevuosinaan Juhani Rinnasta tuli tunnettu seurapuhuja. Hän oli omaksunut äitinsä Kahran-suvun kautta herännäisyyden eli körttiläisyyden. Merkittävänä tehtävänä hänellä oli 1994 Laihialla pidettyjen herättäjäjuhlien pääsihteeriys. Juhani Rinnan vaiherikas elämäntaival päättyi 88 ikävuoteen lyhyen sairauden jälkeen 2017.
Juhani Rinnan elämäkerran on kirjoittanut ylistarolaislähtöinen filosofian tohtori, dosentti Ossi Viita. Hän aloitti työn Juhani Rinnan pyynnöstä syksyllä 2016. Rinnan kuoltua 2017 perikunta mahdollisti kirjahankkeen toteuttamisen. Perikunnasta Maaria Perälä ja Perttu Rinta ovat olleet tiiviisti mukana kirjoitustyön eri vaiheissa. Ossi Viita on aiemmin julkaissut yli kymmenen tietokirjaa. Etelä-Pohjanmaa on ollut aiheena kolmessa: Ville Ritolan elämäkerrassa sekä Teuvan ja Peräseinäjoen kuntahistorioissa. Päätyö Viidalla on Urheilumuseossa, jossa hän toimii tutkimuspäällikkönä.

Paino 0,320 kg
Mitat 25,0 × 17,5 × 2,5 cm