Kaikkea Kiviniemeltä – Parkanolaisen kauppiasperheen tarina

Kirjailija: Taina Kiviniemi-Mäkelä

Kustantaja: TKM-Myynti

Sivumäärä: 176

39,00 

Tavaratalo Kiviniemi oli parkanolainen perheyritys, joka vuosien saatossa kasvoi Parkanon suurimmaksi työnantajaksi kaupan alalla. Se sijoittui aikanaan alallaan myös maakunnallisesti Pirkanmaan kärkiryhmään ainoana Tampereen ulkopuolelta.

Varastossa

Alun perin Laina ja Kauko Kiviniemen 1935 perustama sekatavarakauppa laajeni 50 vuoden aikana seitsemäksi eri liikeyritykseksi: Niitä olivat K-Tavaratalo, Rauta- ja maatalous, Esso, Kesport,

K-Vaatehuone, Toyota-automyynti ja kodinkoneliike. Kauppa kasvoi ja kehittyi vahvasti jo perustajiensa aikana, mutta yrityksen voimakas laajentuminen käynnistyi 1970-luvulla kauppiaspariskunnan pojan Pentti Kiviniemen johdolla. Yrityksen menestymisen taustalla oli koko perheen sitoutuminen siihen. Mukana ahkeroi-massa olivat myös Pentin vaimo Annukka ja heidän lapsensa Teija, Taina ja Ilkka.

Suvun jäsenet osallistuivat myös aktiivisesti kotipaikkakuntansa luottamustehtäviin sekä järjestö- ja urheiluharrastuksiin. Pentti Kiviniemen kerrotaan olleen viimeisiä paikkakunnan kasvunäkymistä alituiseen huolta kantavia vanhan ajan patruunoita. Kiireistään huolimatta hänellä riitti aikaa kuunnella ihmisten huolia ja iloja ja tahtoa ojentaa auttava kätensä. Äitinsä Laina tunnettiin tarmokkaana ja nauravaisena, mutta myös topakkana ”rautarouvana”.

Pentti ja Annukka Kiviniemen lapsista keskimmäinen eli Taina on tehnyt mittavan työn kootessaan valokuvia ja kerätessään aineistoa tätä kirjaa varten. Teoksen mukana saamme elää yrityksen vaiheet sen syntyhistoriasta yrityksen myyntiin. Siihen väliin mahtuvat muun muassa sota-aika, säännöstelyt, yhteiskunnan ja markkinoiden monet muutokset ja yrityksen voimakas kasvu. Samalla saamme tutustua kauppiasperheen jäseniin ihmisinä ja kokea myös perhettä koetelleet suuret surut. Tutuksi tulevat myös monet uskollisesti yritystä ja asiakkaita palvelleet työntekijät.

Paino 2 kg
Mitat 32 × 23 × 25 cm