Kerro minulle mitä näet

Kirjailija: Carita Piippo

Sivumäärä: 102

26,40 

Aidon elämänmakuinen ja eheä runokokoelma piirtää rosoisen realistisen näkymän pitkän parisuhteen arjesta, jonka keskiössä on useita vuosia kestänyt vanhan talon laajentamisen ja remontoinnin rankka ajanjakso. Kirjoittajan sairastuminen etenevään, parantumattomaan sairauteen tuo myös oman sävynsä runoihin.

Varastossa

Kokoelman alussa hypätään kolmosen ratikkaan neljä vuosikymmentä sitten ja viimeisillä sivuilla päädytään nykyhetkeen. Runot soljuvat sivulta toiselle tarinan kuljettaessa lukijaa tunnelmasta toiseen eikä kyyneliltäkään vältytä.

 

”Toinen ainoastaan

sivulauseena tarinassa

jossa rakkaus hukkuu

pölyyn ja perkeleisiin

kyyneleet kuivuvat

lattiavalua hitaammin

kuuluuko tähän kohtaan piste?”

 

Lukijan on helppo löytää samaistumispintaa arkisista ja elämänmakuisista runoista, joita lukiessa ymmärtää niiden olevan hyvin henkilökohtaisia, suoraan eletystä elämästä. Tähän ensimmäiseen runokokoelmaansa kirjailija on rajannut teemaksi nimenomaan pitkän parisuhteen monet käänteet, mutkat ja suorat.

 

”Sillä ilman sinua

en olisi minä

enkä tiedä

jaksanko enää

opetella

kuinka olla

joku muu”

 

”Kerro minulle mitä näet” on syntynyt kirjoittajan omista kokemuksista ja tuntemuksista. Jos näitä runoja vertaisi talon remonttiin, voisi todeta, ettei kyse todellakaan ole pienestä pintaremontista. Sen sijaan niissä revitään auki rakenteita silläkin riskillä, että sieltä löytyy piileviä virheitä, vakavia vaurioita. Ja jos löytyykin, kaikki on korjattavissa.

 

Esikoiskirjailija Carita Piippo

Kirjoittaja on kuusikymppinen helsinkiläinen yrittäjä, vaimo, äiti ja isoäiti, jonka elämään astui kutsumaton vieras nimeltä Parkinson viitisen vuotta sitten. Liiketoiminnasta luopumisen jälkeen aikaa on jäänyt kirjoittamiseen ja sen tuloksena tämä teos on nyt tarjolla runoudesta ja kirjan aiheista kiinnostuneille lukijoille.

”Kirjoitettavaa on vielä paljon, jääköön se seuraaviin teoksiin. Itselleni oli tärkeää tarjota lukijalle luettavaksi eheä kokonaisuus ja siksi tematiikka on näin rajattu. Seuraavaksi oman runokokoelmansa saanevat äitiys ja isovanhemmuus, onhan aikuisilla lapsilla ja lastenlapsilla valtavan suuri rooli elämässäni”, kertoo Carita.

Paino 0,45 kg
Mitat 22 × 16 × 1,5 cm