Taloudellinen pahuus

Kirjailija: Jyrki Suominen

Kustantaja: Gs-Mo Production

Sivumäärä: 152

38,00 

Kertomus miten suomalainen hallintoyhteiskunta tuhosi järjestelmällisesti pienyritystoimintaa 1990-luvun lama-Suomessa.

 

Varastossa

Turku. Joulukuu 1991. Dipl.ins. Jyrki Suominen, joka on vuosikymmenen ajan toiminut kahdeksan pienen työnantajayrityksen osakkaana ja neuvonantajana, joutuu toteamaan yritysten tilauskannan nollaksi. Suominen ymmärtää, että työntekijöiden lomauttaminen ei yritysten tilannetta kohenna. Lisäksi hän alkaa epäillä, ettei saa maksettua rakenteilla olevaa omakotitaloaan.

1990-luvun lama oli Suomen pahin talouskriisi, joka ajoi yritykset konkurssiin ja työntekijät leipäjonoihin. Moni pieni yritys jäi täysin oman onnensa nojaan, ja lamavuodet muistetaankin yrittäjien alkoholisoitumisesta ja itsemurhaluvuista.

Suominen kutsuu yhteiskunnan toimintaa yrityksiä kohtaan nimellä Taloudellinen pahuus. Taloudellinen pahuus sisälsi oikeustajun vastaisia yleispanttausvaatimuksia, vakuuksilla keinottelua ja pakkomyyntejä, Taloudellisen katastrofin viimeistelivät ongelmaluottoja hallinnoimaan perustetut Arsenal ja Garantia.

Seitsemän vuoden kamppailun jälkeen talous elpyy hiljalleen ja Suominen välttää perheensä vararikon. Kirjassaan Suominen kuvaa laman etenemistä pienten työnantajayritysten näkökulmasta. Hän on säilyttänyt tarkoin omat muistiinpanonsa ja asiakirjansa tuolta ajalta.

Taloudellisen pahuuden seurauksena yli 10 000 yrittäjää teki itsemurhan, noin 2 000 yrittäjää muutti ulkomaille ulosmittausta pakoon ja tuhannet yrittäjät ajautuivat ja käpertyivät varattomina alkoholismin armahtavaan ja passiiviseen maailmaan. Analyyttisiä tutkimuksia yrittäjien kohtalosta ei ole koskaan tehty.

Taloudellisen pahuuden seurauksena Suomi menetti valtavan määrän resursseja. 2020-luvun Suomi on kaukana Keski-Euroopan monipuolisesta ja vahvasta pienyritysmaailmasta.

Mikä pahinta: talouskatastrofin ennusmerkit ovat taas ilmassa: Pienten yritysten maksuvalmius on korona-ajan seurauksena heikko ja yrittäjien eläkerahastot ovat ajautuneet lähes vararikkoon. Nollakorkoaikojen jälkeen korkotason nousu tulee aiheuttamaan yritysten konkursseja samalla tavalla kuin devalvaatio aikaisemmin.

Lue tämä kirja. Vielä on mahdollista ottaa opiksi 1990-luvun laman kokemuksista.

Paino 0,8 kg
Mitat 22 × 16 × 2 cm