Savolaisen vääpelin nainen

Kirjailija: Pekka Kuivalainen

Kustantaja: Bookcover

Sivumäärä: 246

ISBN: 978-952-94-3203-5

18,95 

Sata vuotta sitten keväällä 1920 Suomen armeija yrittää käyttää hyväkseen sisällissodan heikentämän Venäjän sekasortoista tilannetta ja vallata Petsamon alueen. Parin komppanian suuruisen miehittäjän yllätykseksi vastaan asettuukin miesmäärältään nelinkertainen bolshevikki- armeija. Valloitusyritys on päättyä katastrofiin Salmijärven taistelussa, jossa suomalaiset joukot jäävät bolshevikkien saartamiksi.

Varastossa

Tarinan keskiössä on Petsamon retkikunnan vääpelin Tauno Nousiaisen ja petsamolaisen yksinhuoltajaäidin Maria Edelin romanssi, jota sodan ennalta arvaamattomat tapahtumat monella tapaa häiritsevät. Tauno on liki kolmekymppinen poikamies, jolla on jatkuva morsiamen haku päällä. Hänen rakkautensa Mariaa kohtaan on sokea. Tauno ei suostu uskomaan, että Maria on bolshevikkien palkkaama urkkija, joka nälkäisen perheensä pelastamiseksi on suostunut tähän tehtävään.
Kirja perustuu historiallisiin tosiasioihin ja kirjoittajan isoisän, Tauno Nousiaisen julkaisemattomiin päiväkirjamerkintöihin. Näin ollen romaania voisi luonnehtia ”dokumentaariseksi fiktioksi”, mutta tarinassa pääpaino on henkilöiden ajatuksissa, kokemuksissa ja tuntemuksissa, jotka ovat pääosin kuvitteellisia, huumoriakaan unohtamatta.
Pekka Kuivalainen on Aalto yliopiston professori, jonka esikoisromaani ”Heilini Lady Birdland” julkaistiin vuonna 2019 (www.bookcover.fi).

Paino 0,410 kg
Mitat 21,6 × 15,4 × 2,8 cm