Kosolan kujanjuoksu, Lapuan liike 1929-1932

Kirjailija: Unto Katajamäki

Kustantaja: Bookcover

Sivumäärä: 428

ISBN: 978-952-68626-3-7

27,95 

Unto Katajamäen kolmas historiateos kuvaa ansiokkaasti Lapuan liiikkeen syntyä, kehitystä ja lopulta loppumista 1920 ja 1930 lukujen taitteessa. Kosolan kujanjuoksu -kirjassa kuvataan erityisesti Vihtori Kosolan roolia Lapuan liikkeen johdossa ja keulakuvana.

Varastossa

Reilu kymmenen vuotta Vapaussodan jälkeen Suomi oli monin tavoin jakautunut yhteiskunta, jossa vaikuttivat monet suuntaukset ja voimat, yhteiskunnan rakenteiden ollessa vielä uusia ja hauraita. Lapuan liike syntyi 1929 nousevan kommunismi vastavoimaksi, pitäen kommunismin hävittämistä Suomesta päätehtävänään. Liikkeen kannatus kasvoi nopeasti ja Lapuan liikkeestä tuli valtakunnallinen toimija, joka onnistui vaikuttamaan monin eri tavoin Suomen hallituksen ja eduskunnan toimintaan.
Vihtori Kosolan roolista Lapuan liikkeessä ei ole juurikaan kirjallisuutta. Unto Katajamäen teos paikkaa tätä puutetta ansiokkaasti kertoen samalla laajasti Lapuan liikkeen taustavoimista, osin hallitsemattomastakin toiminnasta ja kehityksestä.Lapuan liikkeen toiminnan kulminoituessa 1932 Mäntsälän kapinaan, antaa kirja lukijalle hyvän käsityksen tapahtumien kulusta ja seurauksista.
Kosolan kujanjuoksu on kaikkien Suomen historiasta kiinnostuneiden ehdottomasti luettava.

Paino 0,600 kg
Mitat 21,6 × 15,4 × 3,2 cm